Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Voeding bij een darmstoma

Mensen die een dikkedarmstoma (colostoma) of dunnedarmstoma (ileostoma) hebben, denken vaak onterecht dat ze veel voedingsmiddelen beter niet meer kunnen eten of drinken. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat hun stoma verstopt raakt door vezelige, draderige voedingsmiddelen of dat bepaalde voeding gas- en geurvorming veroorzaakt.

Als u in het SKB een stoma heeft gekregen, komt er na de operatie een diëtist bij u langs om voorlichting te geven over voeding bij een stoma. De diëtist beantwoordt dan ook al uw vragen over voeding.

Voedingsadviezen
Bij een goed functionerende stoma mag u in principe alles eten en drinken. Wel is het verstandig om rekening te houden met de adviezen die de diëtist u geeft. De voeding die u gebruikt kan namelijk wel van invloed zijn op de vastheid van de ontlasting of leiden tot gasvorming, geurvorming en verkleuren van de ontlasting. De mate waarin gasvorming, geurvorming en/of verkleuring van de ontlasting ontstaat, verschilt per persoon en wordt ook verschillend ervaren.

Het is belangrijk om voldoende vocht te gebruiken. Dat is bij een colostoma 1,5 tot 2 liter en bij een ileostoma 2 tot 2,5 liter per dag. Bij een ileostoma verliest u niet alleen veel vocht, maar ook veel zout. Daarom is het bij een ileostoma aan te raden gewoon zout te gebruiken en met name in de eerste periode na de operatie extra bouillon te drinken. U krijgt dan én extra zout én extra vocht binnen.

Het is belangrijk om uw lichaamsgewicht na de operatie zorgvuldig te noteren om ongewenste gewichtsafname of -toename te voorkomen. Extreme schommeling in gewicht kan op den duur namelijk problemen geven met de ileostoma en de verzorging ervan.

Brochure
De adviezen die de diëtist u in het SKB geeft, kunt u nalezen in de brochure die u tijdens uw opname krijgt.

Meer informatie
Heeft u na ontslag uit het ziekenhuis vragen over voeding bij een stoma, dan kunt u contact opnemen met de diëtist tijdens het telefonisch spreekuur: op werkdagen van 13.30 tot 14.00 uur, telefoonnummer 0543 - 54 42 47. Tijdens een bezoek aan de stomaverpleegkundige kunt u ook uw vragen over voeding stellen.

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services