Ga direct naar inhoud

Diëtetiek

Algemene informatie
Patiëntenfolders

Wat is diëtetiek? add

Goede voeding is belangrijk en dat geldt zeker voor iemand die ziek is. De diëtist wil de gezondheid en de kwaliteit van leven van de patiënt bevorderen en/of in standhouden. Dit doet zij door een bijdrage te leveren aan de behandeling door de voedingstoestand te verbeteren/handhaven en door het verminderen van de problemen die met voeding samenhangen. De diëtist heeft specifieke kennis over de samenstelling van voedingsmiddelen, het spijsverteringsproces en de functie van voedingsstoffen in het menselijke lichaam. Daarnaast heeft de diëtist medische kennis, waardoor ze in staat is om voorlichting en advies te geven over de invloed van voeding op de gezondheid.

De diëtisten begeleiden patiënten die een dieetadvies nodig hebben om medische redenen. In haar advies zoekt ze aansluiting bij de voorkeuren en wensen van de patiënt. Ze spreekt daarbij met name over “mogelijkheden” in plaats van “beperkingen” en maakt op praktische wijze de vertaalslag naar een aangepast voedingspatroon. De samenstelling van de juiste voeding is een onmisbaar onderdeel van de behandeling van een zieke patiënt.

Afspraak maken bij de poli diëtetiek add

Een afspraak voor de diëtist wordt gemaakt door het secretariaat Interne Geneeskunde 0543 - 54 43 00 of door de diëtisten 0543 - 54 42 47.

Diëtetiek in het SKB add

De diëtisten van het SKB werken op alle verpleegafdelingen en zijn daar onder andere bezig met het voorkomen of het verbeteren van een slechte voedingstoestand van de patiënten. Ook behandelen zij patiënten met bijvoorbeeld diabetes mellitus, nierziekten, maag-/darmklachten of slikproblemen. In het SKB wordt multidisciplinair gewerkt. Diëtisten werken samen met specialisten op het terrein van diabetes mellitus, neurologie, cardiologie, longziekten, chirurgie, oncologie en interne geneeskunde. 

Bent u opgenomen in het ziekenhuis dan kunt u afhankelijk van uw voedingstoestand, ziekte of behandeling te maken krijgen met een diëtiste. Uw behandelend specialist regelt de aanvraag. Mocht u tijdens uw opname problemen hebben met uw voeding dan kunt u ook via de verpleging een diëtiste in consult l vragen.

Als bij ontslag uit het ziekenhuis blijkt dat u nog begeleiding van een diëtist nodig heeft, dan zorgt de diëtist voor een overdracht naar een collega diëtist. De vergoeding van deze behandeling buiten het ziekenhuis wordt eventueel vergoed door uw zorgverzekeraar. Raadpleeg hiervoor uw polis.

Naast het werk op de verpleegafdelingen, hebben de diëtisten poliklinische spreekuren en werken zij op de DIG (dagbehandeling interne geneeskunde, route 8.4). Poliklinisch werken de diëtisten in het SKB uitsluitend op verwijzing van de specialisten in het ziekenhuis.

De diëtisten hebben spreekuur voor patiënten met diabetes mellitus, harfalen, COPD, patiënten in de hartrevalidatie en patiënten met een oncologische aandoening die behandeld worden met chemotherapie.

Als u op eigen initiatief een diëtist wil inschakelen of een verwijsbrief heeft van de huisarts, dan kunt u terecht bij een diëtist buiten het ziekenhuis. Voor diëtisten bij u in de buurt kunt u kijken op www.nvdietist.nl.

Team diëtetiek add

De vakgroep Diëtetiek bestaat uit vier diëtisten, die zowel klinische als poliklinische werkzaamheden verrichten. Elke diëtiste heeft haar eigen specialisatie.

  • Erna Dunnewold-Nijhof: Diabetes mellitus(volwassenen/kinderen), chirurgie, orthopedie, vrouw/kind eenheid, hartrevalidatie.
  • Daphne Waarle: Oncologie (chemopoli), diabetes mellitus
  • Sophie Schouten: Algemene interne, longziekten, neurologie, diabetes mellitus
  • Nicolle Wessels: Oncologie (chemopoli), Intensive care, cardiologie, hartfalen


De diëtisten zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Praktische informatie
Route: 1.1
0543 54 42 47
Telefonische openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
Direct naar